Съветници от БСП искат сградата на БНБ в Пловдив да стане музей

Съветници от БСП искат сградата на БНБ в Пловдив да стане музей. Общинските съвеници от БСП Калин Милчев, Костадин Палазов, Минка Сърнешка и Илия Гатев предлагат сградата на БНБ на Малката главна в Пловдив да стане музей. Красивата, но занемарена от години постройка е собственост на общината и за бъдещето й беше обявен конкурс под мотото „Трезор за идеи“.

Той не е приключил, но в началото на май от градската управа обявиха,

че са постъпили 42 предложения – 19 от България и 23 чужбина. Най-екзотичното от тях е сградата да стане градска баня, има и идеи пространството да се превърне в закрита градска агора.

Въпреки че резултатите от конкурса не са обявени, от групата на БСП настояват

Общинският съвет да вземе решение сградата да стане музей. Идеята не е нова, планираше се имотът да бъде предоставен на Археологическия музей. Социалистите обаче смятат, че сградата не е подходяща за експониране само на археологически находки, затова предлагат тя да стане музей на Пловдив към Историческия и там да се показват артефакти от древността до наши дни. Намерението им предполага там да се правят и изложби и да се провежда лекции за популяризиране на изкуството.

Вижте още:

- реклама -