Тереза Мей Великобритания правителство преговори ЕС

Съветникът на Тереза Мей подаде оставка след неуспешните избори

Съветникът на британския премиер Тереза Мей – Ник Тимъти подаде оставка, посочвайки като мотив неуспеха на парламентарните избори в четвъртък. Това става ясно от изявление, публикувано в сайта на Консервативната партия, предаде ТАСС.

„Очевидно е, че резултатът от изборите е огромно разочарование,“ каза той, обявявайки оттеглянето си.

Очаква се британският премиер да назове останалата част от кабинета си днес след неуспеха на изборите, само дни преди разговорите за „Брекзит“ да започнат.

Членовете на нейната Консервативна партия предупредиха, че дните й ще бъдат преброени след изгубването на парламентарното мнозинство. Високопоставени фигури също предупредиха за непосредствен избор на нов лидер, докато правителството се готви да започне преговори за напускане на Европейския съюз около 19 юни.

Мей обяви в петък, че ще се опита да сформира малцинствено правителство с помощта на Демократичната съюзническа партия (DUP) – малка формация на Северна Ирландия с про-Брекзит нюанси.

Тя не успя да скрие съжалението си от резултатите и вестниците също отразяват чувството на дълбоко разочарование.

„Може да се борим да останем начело“, написа подкрепящият управляващата партия „Дейли Телеграф“, докато „Дейли Мейл“ каза: „Торите се отвръщат от Тереза“.
„От високомерие до унижение“, публикува „Гардиън“. „Мей се взира в бездната“, пише „Таймс“.

Някои консервативни депутати призоваха лидери от щаба на Мей като Фиона Хил и Ник Тимъти да бъдат уволнени за тяхната ключова роля в предизборната кампания.

Май потвърди в петък, че висшите министри ще останат в постовете си, въпреки слуховете, че е готова да уволни министъра на финансите Филип Хамънд след сблъсък със стратегията за „Брекзит“.

Премиерът обеща да изтегли Великобритания от единния европейски пазар, за да сложи край на масовата миграция из блока, въпреки страховете от икономическото въздействие.

Президентът на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че няма „време за губене“ при започването на преговорите, след като Мей започна двугодишното обратно броене за развода на 29 март.

Макар по-рано да каза, че е планирано заседание на кабинета за събота, говорител съобщи, че Мей ще го отмени, но ще назове още от членовете на нейния кабинет.

Консерваторите спечелиха 318 места в четвъртък, в сравнение с 331 от гласовете в 2015 г., което не достига за общо мнозинство в 650-местната Камара на общините.

DUP, която спечели 10 места, заяви, че е готова да говори с Мей за подкрепа в правителството.

Неутралността на Лондон в Северна Ирландия е от ключово значение за деликатния баланс на властта в областта. Партията все пак е основана, за да защитава мястото на Северна Ирландия във Великобритания срещу исканията на католическите републиканци за обединена Ирландия.

DUP подкрепя напускането на ЕС, но се противопоставя на връщането на „твърда“ граница с Ирландия – което може да се случи, ако Мей осъществи заплахата си да се отдалечи от преговорите, вместо да приеме „лоша сделка“.

„Партията вероятно ще увеличи натиска върху премиера, за да осигури всеобхватно споразумение за свободна търговия“, каза Стивън Бут от мозъчния тръст „Отворена Европа“.

Социалният консерватизъм на DUP се противопоставя на еднополовите бракове и абортите, което също тревожи колегите на Тереза Мей.

Мей беше министър на вътрешните работи в продължение на шест години, преди да поеме от Дейвид Камерън политическия хаос след последния референдум за „Брекзит“ през юни. Макар че се опита да завърти предизборната си кампания около раздялата с ЕС тази година, две терористични атаки поставиха под въпрос политиките й. Голямата част от избирателите се обърнаха към опозиционера и лидер на лейбъристите Джеръми Корбин, който обеща по-строги мерки за сигурност. Лейбъристката партия спечели 262 места в парламента.

- реклама -