Съветникът на Тръмп Майкъл Флин подаде оставка

Съветникът по националната сигурност на президента Доналд Тръмп Майкъл Флин подаде оставка.

Това предаде CNN позовавйки се на източници от Белия дом. Пред това прес секретарят на Белия дом Шон Спайсър призна, че президентът разглежда личните дискусии на Флин с московския посланик във Вашингтон и последващите му дела, за да оцени дали да го задържи на поста му.

Разкрития на „Вашингтон пост“ уличиха  Флин в неправомерно обсъждане на американските санкции срещу Москва с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк.

Според изданието Флин бе провел поредица от частни разговори с Кисляков на 29 декември – в деня, в който Обама предприе рестриктивни мерки срещу Русия заради предполагаемата намеса на Москва в президентските избори в САЩ.

Изданието, което се позова на анонимни настоящи и бивши служители на САЩ, посочи още, че някои висши американски представители са изтълкували комуникацията между двамата като „потенциално незаконен“ сигнал към Москва за възможна отмяна на санкциите, наложени от правителството на предишния американски президент Барак Обама.

Той можеше да бъде осъден по силата на закона „Логан”, който забранява на американски граждани да разкриват държавни дела пред представители на чужди правителства.

Тръмп назначи заместник на Майкъл Флин

Американският президент Доналд Тръмп прие оставката на своя съветник по националната сигурност Майкъл Флин и назначи за временно изпълняващ длъжността ген.- лейтeнанта в оставка Джоузеф Кийт Келъг.

768x432 (1)Новият временнно изпълняващ длъжността съветник по националната сигурност в Белия дом Кийт Келог е роден в Охайо и е служил 36 години в армията на САЩ, пише „Гардиън“.

72-годишният Келог е участвал във войната във Виетнам, а в Камбоджа е бил офицер към специалните сили. По време на първата война в Ирак е бил шеф на щаба към 82-а въздушно-десантна дивизия.

Той се издига до командир на въздушно-десантната дивизия от 1997 до 1998 година, а по-късно служи като висш офицер във временното правителство в Ирак през 2004 година. След пенсионирането си Келог се присъединява към фирми като технологичния гигант Oracle и компанията в областта на отбраната Cubic Defense.

Пенсионираният генерал е с далеч по-скромно реноме в Белия дом в сравнение с предшественика му. Той си осигури място в преходния екип на Тръмп и по-късно беше посочен като евентуален шеф на щаба и изпълнителен секретар на Съвета за национална сигурност, което го прави военна противотежест на главния стратег на Тръмп Стив Банън, който също е в съвета, което е необичайно за цивилен като него.

 

- реклама -