Съветите на властта: Пазарувайте на промоция и без паника

Съветите на властта: Пазарувайте на промоция и без паника. В световен мащаб има рискове от продоволствена криза, в България обаче няма,

защото страната ни разполага с

достатъчно запаси от стоки от първа необходимост. Това коментира в студиото на „Събуди се“ по Нова зам.-министърът на икономиката Димитър Маргаритов.

„Трябва много внимателно да следим тенденциите, за да можем да реагираме. Но засега в България такъв риск няма“, подчерта той.

Заместник-министърът, който доскоро бе

председател на Комисията за защита на потребителите, апелира купувачите да реагират хладнокръвно и разумно, да се възползват от промоциите и да не се презапасяват, защото това създава изкуствена тежест върху пазара в посока покачване на цените.

По думите на Маргаритов поскъпването на

горивата е факт още преди да се заговори за отстъпката от 25 ст. за литър.

„Ръстът в цените е икономическа тенденция, която на този етап няма общо с планираната мярка“, уточни зам.-министърът.

„Цените на горивата се повишават вече почти една година. Има пазарна логика в това да се повишават с малко.

Ако обаче изведнъж видим едно повишаване

след въвеждането на мярката, то тогава има механизми за противодействие. Това ще бъде подложено на специален мониторинг и институциите ще бъдат безкомпромисни“, обеща Маргаритов. Заместник-министърът отбеляза, че след въвеждането на антикризисните мерки ще има интензивен и всеобхватен контрол.

„Това ще доведе до допълнителни гаранции,

че въвеждането на мерките няма да изкуши търговците да интерпретират мерките превратно и да вземат тези пари в джоба си, без потребителите да ги усетят.“ С особено внимание ще се наблюдава цената на хляба.

„Би трябвало тя да падне. И тези, които го произвеждат, казват, че няма пречка това да се случи след въвеждането на тази мярка“, обясни Маргаритов, имайки предвид нулевата ставка на ДДС за хляба.

Заместник-министърът изтъкна, че целта на мерките е да не се намалява покупателната способност на хората и прогнозира, че с въвеждането им и с последващия контрол ще се облекчи тенденцията за увеличаване на инфлацията.

- реклама -