Съветът за сигурност на ООН ще обсъди кризата между Палестина и Израел на спешно заседание

Съветът за сигурност на ООН ще проведе спешно заседание, за да обсъди ескалацията на напрежението в зоната на палестинско-израелския конфликт, съобщи източник от Съвета за сигурност пред ТАСС.

„Консултациите са насрочени за сряда 09:00 местно време (16:00 българско време)“, заяви събеседникът на агенцията.

Пратеникът на ООН за Близкия изток предупреди Израел, че Хамас цели мащабна война

Ескалиращото насилие между Израел и ислямистите от „Хамас”, които контролират Газа, „цели тотална война“, заяви във вторник пратеникът на ООН за мир в Близкия изток.

„Спрете незабавно огъня“, каза Тор Уенсланд след ден, в който палестинските групировки изстреляха над 600 ракети към Израел, които отговориха със стотици въздушни удари.

„Ескалацията ще доведе до пълномащабна война. Лидерите от всички страни трябва да поемат отговорността за деескалация на конфликта“, каза Уенсланд.

Над 200 ракети, изстреляни по Израел от Хамас

Палестинските бойци от „Хамас” заявиха, че са изстреляли над 200 ракети срещу Израел, като отмъщение за бомбардировките срещу ивицата Газа, която те контролират.

Въоръженият клон на Хамас заяви, че е „в процес на изстрелване на 110 ракети към град Тел Авив и 100 ракети към град Беершева“.

Нетаняху обяви извънредно положение в Лод

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви днес извънредно положение в централния град Лод, след като полицията обвини местното арабско малцинство в организирането на „мащабни бунтове“.

Нетаняху направи съобщението в изявление, в което се казва, че в града се разполагат допълнителни подкрепления на силите на реда. Израелската полиция заяви, че „мащабни бунтове, избухнали сред част от арабското население застрашават мира и спокойствието в общността“.

Съобщението идва след като израелец от арабски произход беше убит в Лод предната вечер, след като насилието между Израел и палестинските територии се повиши.

- реклама -