Украйна

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна препоръча засилената охрана по границата с Русия да продължи

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна, след отмяната на военното положение, препоръча на Държавната гранична служба да продължи усиления пограничен контрол с Руската федерация и да упражнява засилен контрол над руските граждани. Това заявява на своята лична интернет страница секретарят на Съвета за сигурност Александър Турчинов.

„Имайки предвид, че ситуацията остава доста сложна и опасна, решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна също предвижда, че в най-близко време Националната полиция, Националната гвардия и други силови структури ще продължат да работят в повишена готовност за поддържане на обществения ред, защита на правата, свободите и правните интереси на украинските граждани, „казва А. Турчинов, добавяйки, че е препоръчано на Държавната гранична служба да продължи засилената охрана на държавната граница с Руската федерация, и „да осъществява засилен контрол на руски граждани, преминаващи границата с Украйна ”, се казва в изявлението.

По-рано говорителят на командващия Държавната гранична служба на Украйна Олег Слободян, в разговор с кореспондента на ТАСС е заявил, че по време на 30-дневния период на действие на военното положение, въведено в редица области на страната, около 1650 руски граждани не са били допуснати в Украйна.

Военното положение бе въведено от 26 ноември в продължение на 30 дни във Виницка, Донецка, Запорожска, Луганска, Николаевска, Одеска, Сумска, Харковска, Херсонска, Черниговска област и вътрешните води на Украйна в Азовската акватория.

Този режим бе иницииран от Киев в деня след инцидента в Керченския проток, когато три кораба на военно-морските сили на Украйна нарушиха реда за преминаване през териториалните води на Руската федерация, от Черно море до Азовско море. За тяхното принудително задържане в Керченския проток бе използвано оръжие. Два катера и влекач бяха задържани и отведени в Керч, а моряците бяха арестувани. Повдигнато им е обвинение по член за незаконно пресичане на границата на Руската федерация.

- реклама -