Европа съдебната система Евробарометър докладите Хашоги ЕС Брюксел превозвачи Деня на Европа земеделски санкции Русия продължение ЕС БРекзит Великобритания европейски парламент избори решение икономика, Зелена сделка, правителство, решение, мерки, Северна Македония, Албания

Съветът на ЕС прие бюджета за 2017 г., нарече го „чертеж на бъдещето“

Съветът на Европейския съюз прие бюджета на ЕС за 2017 г. в размер на 157, 86 млрд. евро, съобщиха от европейската пресслужба.

„Бюджетът за 2017 г. е чертеж на бъдещето. Той ще представлява 157,88 млрд. евро. Ще се ръководи от приоритетните задачи пред общността, такива като отговор на миграцията, включително и борбата с нейните корени и причини, поддръжка на инвестициите за стимулиране на европейската икономика, обучение на трудоспособни младежи“, посочват от Брюксел.

6 млрд. евро са отделени за справяне с мигрантската криза

От предвидените финанси за следващата година около 6 млрд. евро (с 11% повече от настоящата година) ще бъдат отделени за въпроси, свързани с мигрантската криза. Други 21,3 млрд. евро ще са за програми за стимулиране на икономическия растеж и инвестиции. Това представлява покачване с 12%. За стратегически инвестиции ще бъдат похарчени 2,7 млрд. евро (с 25% повече).

По 500 млн. евро ще бъдат отделени за поддръжка на младежката заетост и помощи за земеделския сектор.

В съобщението на пресслужбата на Съвета на ЕС се казва още, че бюджетът ще бъде окончателно приет след гласуването му в европейския парламент на 1 декември.

Източниците на приходи в ЕС са вноските на държавите членки.

- реклама -