Съветът “Общи въпроси” постигна споразумение следващите избори за ЕП да са между 23 и 26 май 2019 г.

Съветът “Общи въпроси” постигна споразумение следващите избори за ЕП да са между 23 и 26 май 2019 г.

Съветите “Общи въпроси” и “Общи въпроси” по чл. 50 от Договора за Европейския съюз заседаваха днес в Брюксел под ръководството на вицепремиера Екатерина Захариева. В началото на своето заседание Съветът “Общи въпроси” постигна без дискусии споразумение следващите избори за Европейски парламент да се проведат между 23 и 26 май 2019 г.

Съветът ще консултира с парламента проекта на решение. След като получи становището на парламента, Съветът се очаква да приеме официално решението си преди края на юни, съоббщиха от МВнР.

Съветът подготви и заключенията за мартенския Европейски съвет.

Работни места, растеж и конкурентоспособност ще бъдат основните теми на вниманието на лидерите. Европейският съвет ще обсъди и актуалното състояние на търговските отношения на ЕС.

Отчитайки Стратегията за Западните Балкани Европейският съвет ще приеме заключения относно предстоящата среща на върха в София през май. Лидерите ще обсъдят още отношенията с Турция, както и отравянето на Сергей и Юлия Скрипал.

В рамките на днешния Съвет Европейската комисия информира държавите-членки за диалога си с полските власти по отношение на прилагането на върховенството на закона.

В отговор на журналистически въпрос относно върховенството на закона в държавите от Западните Балкани и как това се отразява на тяхната европейската перспектива, Захариева коментира: “Някои колеги подчертаха по време на Съвета, че независимостта и безпристрастността на съдебната система не е само условие за присъединяване, а необходимо условие, което трябва да спазва всяка държава членка. Стратегията за Западните Балкани също отделя внимание на върховенството на закона.”

По отношение срещата ЕС-Турция във Варна, българският първи дипломат информира, че подготовката върви доста усилено

“На предстоящия Европейски съвет колегите от Гърция и Кипър ще запознаят лидерите с напрежението, което се създаде, но се надявам това да не доведе до отлагане. Напротив, тази среща е възможност да обсъдим отношенията си. До момента няма отлагане на среща”, каза Захариева на пресконференцията след Съвета.

Днес следобед под ръководството на вицепремиера Захариева заседава и Съветът “Общи въпроси” по чл. 50 от Договора за Европейския съюз, който се занимава с Брекзит. Съветът във формат 27 без Обединеното кралство обсъди проекта на насоки за рамката на бъдещите отношения с Кралството, който се очаква да бъде одобрен в края на седмицата от Европейския съвет (чл. 50). Главният преговарящ Мишел Барние информира министрите за хода на преговорите с британската страна, след като вчера бе обявен постигнатият значителен напредък по споразумението за оттегляне, включително преходния период.

“Вървим в правилната посока, но нищо не е договорено, докато всичко не е договорено. Трябва бързо да постигнем напредък по останалите отворени въпроси, в това число управлението на споразумението за оттегляне и границата между Ейре и Северна Ирландия”, каза Екатерина Захариева.

- реклама -