НАТО, среща, Радев, Столтенберг

Съветът на НАТО иска спешно и независимо разследване на самолетния инцидент в Минск

Северноатлантическият съвет осъди решително принудителното кацане на самолета на Ryanair в Минск, гласи заявление на НАТО, разпространено след заседанието на постоянните представители на страните от алианса.

Съветът осъжда също така ареста на известния беларуски журналист Роман Протасевич, пътувал на борда на самолета, и на София Сапега, се казва още в изявлението.

В документа се подчертава, че задържането на Протасевич е „обида за принципите на политическото инакомислие и свободата на медиите”.

„Беларус трябва незабавно и безусловно да освободи господин Протасевич и госпожа Сапега. Съюзниците на НАТО призовават Беларус да уважава основните права и свободи на човека и да спазва основания на правила международен ред”, пише в декларацията.

Северноатлантическият съвет поддържа провеждането на спешно независимо разследване на инцидента с аварийното кацане на самолета на Ryanair в Минск.

„Ние подкрепяме призивите за бързо и независимо разследване, включително от страна на Международната организация за гражданска авиация”, се казва още в текста.

Съветът на НАТО подкрепя също така приетите от съюзниците мерки във връзка с този инцидент.

- реклама -