Съветът на ЕС отпуска 3 млрд. евро на 10 държави за борба с пандемията

Съветът на ЕС одобри отпускането на кредитна помощ от 3 милиарда евро за 10 държави и територии за борба с икономическите последици от пандемията от коронавирус. Това се посочва в изявление, разпространено в Брюксел и цитирано от ТАСС.

„Съветът на ЕС подкрепи предложенията на Европейската комисия за предоставяне на до 3 милиарда евро макрофинансова помощ на 10 държави в рамките на програми за разширяване и съседство, за да им помогне да преодолеят икономическите последици от пандемията от коронавирус“, се казва в изявлението. „Финансовата помощ ще се предоставя под формата на заеми при много благоприятни условия. Средствата ще бъдат достъпни в рамките на 12 месеца и ще бъдат изплатени на два транша, като максималният срок за погасяване на заема е 15 години.“

На 15 май този пакет беше одобрен от Европейския парламент. Сега Европейската комисия вече може да започне да разпределя тази помощ.

От тези пари най-много ще получи Украйна – 1,2 милиарда евро, Тунис ще получи 600 милиона евро, Босна и Херцеговина – 250 милиона евро, Йордания – 200 милиона евро, Албания – 180 милиона евро, Северна Македония – 160 милиона евро, Грузия – €150 милиона, Молдова и Косово – 100 милиона евро всяка, Черна гора – 60 милиона евро.

Тези пари са част от пакета за помощ в размер на 15 милиарда евро за страните от Източното и Южното партньорство – държави в Африка, Балканите и Източна Европа – одобрен от Европейската комисия на 8 април.

- реклама -