Европа съдебната система Евробарометър докладите Хашоги ЕС Брюксел превозвачи Деня на Европа земеделски санкции Русия продължение ЕС БРекзит Великобритания европейски парламент избори решение икономика, Зелена сделка, правителство, решение, мерки, Северна Македония, Албания

Съветът на ЕС одобри европейски вариант на „Закона Магнитски“

Съветът на ЕС на ниво външни министри одобри глобален режим на санкции за нарушения на правата на човека, който не копира американския „Закон Магнитски“. Очаква се той да влезе в сила от 10 декември, каза европейски дипломатически източник пред ТАСС.

„Съветът на ЕС одобри механизъм за глобални рамкови санкции за нарушения на правата на човека, който не е копие на американския“ Закон Магнитски „и няма да има екстериториален ефект, тоест всички ограничения ще действат само в ЕС.

„Режимът предвижда създаването на глобален черен списък на лица, на които е забранено да влизат в ЕС и да имат достъп до финансовата система на ЕС. Всичките им активи [ако бъдат открити] в европейските банки подлежат на замразяване, жителите на ЕС нямат право да предоставят на тези лица каквито и да било финансови услуги,“ обясни дипломатът.

Санкционният режим беше одобрен от министрите без обсъждане, тъй като вече беше договорен на 2 декември на ниво посланици на всички 27 държави в общността.

Както обясни представител на външната политика на ЕС на брифинг на 4 декември в Брюксел, страните от общността отказаха да дадат на този режим на санкции „името на Магнитски или на друго лице“. Той също така отбеляза, че структурно този механизъм няма да се различава по никакъв начин от ограничителните мерки на общността, които са в сила в момента в областта на нарушенията на правата на човека срещу отделни държави, например Беларус, Мианмар, Иран. Единствената разлика между новия режим е, че с негова помощ могат да бъдат наложени ограничения на гражданин на която и да е държава в света, ако Брюксел го заподозре в нарушаване на човешките права у дома, независимо дали съществува санкционен режим на ЕС срещу тази държава.

Всеки, който попада под санкциите, може да се опита да оспори включването си в черния списък в Европейския съд в Люксембург.

- реклама -