Съвет към правосъдното министерство ще помага на осиновените да открият близките си

Съвет към правосъдното министерство ще помага на осиновените да открият родителите и близките си. Това обяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева на среща с осиновени и осиновители в Пазарджик.

В съвета ще участват представители на министерствата на труда и социалната политика, на здравеопазването и на регионалното развитие и благоустройство. Ще се ползва и помощта на неправителствени организации, с които да се помага на осиновените, тогава, когато те решат да потърсят своите биологични семейства, съобщи Захариева.

Със законопроекта за изменение на Семейния кодекс се регламентира разкриването на тайната на осиновяването.

„Текстът, който породи най-много дебати, се отнася до препоръката към родителите да съобщят на детето на възможно най-ранна детска възраст факта, че е осиновено. Това се прави отдавна у нас и практиката отдавна е изпреварила законодателните изменения. Децата не бива да научават случайно, че са осиновени – например от свой съученик“, обясни министър Захариева.

Съгласно предлаганите промени в Семейния кодекс се забранява възможността за прекратяване на осиновяването, като само в опасни за детето ситуации това може да става по искане на социалните служби или прокуратурата. През последните 3 години в България има само 21 случая на разсиновяване.

Интересът на детето ще е водещ и когато биологичните родители поискат разкриването на тайната – осиновеният ще прецени дали иска да се види с тях.

Предвидени са и текстове, които да елиминират заобикалянето на осиновяването чрез припознаване. Това обикновено става, когато кандидати за осиновители намерят майка, която възнамерява да изостави детето си. Тогава мъжът припознава детето като свое и семейството не чака дълго за осиновяване. За да се избегнат такива ситуации, социалните служби и прокуратурата ще могат да оспорят припознаването в тримесечен срок.

- реклама -