Преврат в Турция

Съвет на мира управлява Турция

Съвет за мир в Отечеството e организатор на преврата в Турция

Декларацията за приоритети на преврата бе представена и подписана от „Съвет за мир в Отечеството“. В нея се посочва, че основната цел на участниците в преврата е възстановяване на законността, демокрацията и правата на гражданите.

В президентския дворец в Анкара се чува стрелба. Отделно в града е чута експлозия.

Все още не е ясно кой стои зад този съвет. Според една от версиите това са структури на т.нар. „паралелна държава“, чийто лидер е живеещия в изгнание в САЩ духовник Фетхулах Гюлен.

Но според друг версия организаторите са непозната момента структура вътре в армията, която е много добре организирана, съдейки по енергичността и точността на действията й.

gulentКой е Фетхуллах Гюлен?

Духовникът от години живее в чужбина, в Сейлърсбърг, градче с 1000 жители в щата Пенсилвания. Начело е на мощното братство „Хизмет“, което днес е в открита война с Анкара.

Проповедникът, създал мрежа от школи в 150 страни, е в сърцето на съзвездие от асоциации, рядко говори пред медиите, освен ако не са свързани с Турция и особено с всекидневника „Заман“.

Той избягва от родината си през 1999 г., за да се установи в САЩ.  Официално, за да се лекува, неофициално заради сложните отношения с правителството по онова време. Въпреки дългото му отсъствие влиянието на Гюлен на турската политическа сцена днес е по-силно от всякога.

Привържениците на Гюлен, които възхваляват учението му за един толерантен и умерен ислям, се оценяват на няколко милиона. Критиците му го обвиняват, че е начело на държава в държавата чрез посредничеството на вярващи, които са проникнали в съдебната власт и полицията.  

Духовникът става отявлен враг на Ердоган. В рядък политически коментар за „Файненшъл таймс“ проповедникът предупреди, че политическите и икономическите реформи в Турция от изминалото десетилетие са поставени под заплаха. Според него заради мерки като ограничаването на свободата в интернет, засилването на контрола на правителството върху съдебната система и даването на повече правомощия на разузнавателните агенции Ердоган е изгубил доверието както у дома, така и в чужбина.

„Малка група в правителството държи като заложник прогреса на цялата страна. Доминацията върху политиката, на която някога се радваха военните, сега, изглежда, е заменена от хегемония на изпълнителната власт“, пише Гюлен.

 

- реклама -