Саудитски принц обвини Иран за нападенията в Оманския залив, Великобритания праща пехотинци

Принцът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман обвини съперника Иран за атаките срещу двата петролни танкера в Оманския залив, според извадки от интервю, цитирано от АФП.

„Иранският режим не зачете присъствието на японския премиер като гост в Техеран и реагира на неговите (дипломатически) усилия, като атакува два танкера, единият от които е японски“, каза Салман пред арабския всекидневник „Ашар ал-Аусат”, във връзка с нападенията в Оманския залив в четвъртък.

Иран отрече всякакво участие в нападенията.

Великобритания праща пехотинци в Оманския залив

Обединеното кралство реши да изпрати 100 морски пехотинци в региона на Персийския залив, за да защити своите военни и търговски кораби след неотдавнашния инцидент в Оманския залив, съобщиха местните медии в неделя.

В четвъртък два нефтени танкера, „Kokuka Courageous” и „Front Altair”, претърпяха експлозии и пожари в Оманския залив. Причините за инцидента остават неизвестни, но междувременно Съединените щати и Обединеното кралство обвиниха Иран, че е атакувал танкерите.

Според вестник „Сънди Таймс“, морските пехотинци от 42 дивизия, базирани в близост до град Плимут, ще формират специална работна група, която ще патрулира в региона на Персийския залив от военноморската база на Великобритания в Бахрейн, която беше открита миналата година.

В петък британското външно министерство обвини Иранския ислямски революционен гвардейски корпус за атакуваните танкери в Оманския залив. Ден по-рано подобни коментари бяха направени от държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

Техеран отхвърли обвиненията, а заместник-министърът на външните работи на Русия се противопостави на опитите да се обвини Иран преди задълбочено разследване на инцидента.

- реклама -