Канада

Саудитската тийнейджърка, която избяга от семейството си, получи убежище в Канада

Саудитската тийнейджърка, която напусна семейството си и беше блокирана на летището в Банкок, пристигна в Канада, където й дадоха убежище.

18-годишната Рахаф Мохаммед ал Кунун миналата седмица се опита да избяга в Австралия с полет през тайландската столица, но властите първоначално й отказаха и заявиха, че тя трябва да се върне в Кувейт, където я чака семейството й.

Момичето отказа да се качи на обратния полет и се барикадира в хотелската си стая на летището. То изпрати няколко туита в социалните мрежи, които привлякоха международно внимание.

Рахаф заяви, че се е отрекла от исляма – действие, което е наказуемо в Саудитска Арабия, а семейството й искало да я убие

Момичето разказа как близките й я заключили за 6 месеца в стаята й, защото си отрязала косата и сподели, че е била подложена на физически и психически тормоз от баща си и се страхува, че ще бъде убита, ако се завърне.

Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви, че страната му ще предостави убежище на младата жена, след като върховният комисар за бежанците на ООН Филипо Гранди се свързал с него.

Рахаф пристигна на международното летище „Торонто Пиърсън“ с полет на Корейските авиолинии от Сеул. Тя публикува в профила си в „Туитър“ няколко снимки под които написа – „Успях“.

Канада и е преди е влизала в остри сблъсъци със Саудитска Арабия по отношение на гражданските права. Преди време Отава призова за освобождаването на задържани активисти за правата на жените, което предизвика гнева на Рияд, който изгони канадския посланик и прекъсна търговските си отношения със страната.

- реклама -