Саудитска Арабия започна ценова война с Русия. Петролът поевтиня с 30 %

Цената на петрола спадна под 34 долара за барел за първи път от 4 години

Цените на петрола отбелязаха най-големия спад от 1991 г. насам в понеделник, след като Саудитска Арабия започна ценова война с Русия, като намали продажните цени и се закани да освободи своите досега задържани запаси на пазара, разклатен от намаляващото търсене заради епидемията от новия коронавирус, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Цената на сорта Брент спадна с с 31,5 процента или с 14,25 долара до 31,02 долара за барел. Това е най-големият спад като процент от цената от 17 януари 1991 г. при началото на войната в Персийския залив, както и най-ниската цена от 12 февруари 2016 г. Към 1,14 часа по Гринуич цената на сорта Брент беше 32,61 долара.

Западнотексаският сорт петрол поевтиня с 27,4 процента или с 11,28 долара до 30 долара за барел. Това също е най-големият спад от войната в Персийския залив и най-ниската му цена от 22 февруари 1991 г. Към същия час сортът се търгуваше на нива от 32,61 долара.

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, се опитва да накаже Русия, втория най-голям производител в света, за това, че в петък не се съгласи на намалението на производството, което предложиха страните от ОПЕК. ОПЕК и други производители искаха да наложат ограниченията върху производството, за да стабилизират падащите цени в резултат на последствията от епидемията от новия коронавирус.

Саудитска Арабия планира да увеличи производството на суров петрол до над 10 милиона барела на ден през април, след като настоящото споразумение за доставките между ОПЕК и Русия (известно като ОПЕК+) изтече в края на март, са казали пред Ройтерс два източника в неделя.

От консултантската компания Юрейша Груп (Eurasia Group) са прогнозирали, че настоящата ценова петролна война между Саудитска Арабия и Русия вероятно ще бъде ограничена и тактическа. Според анализа на компанията най-вероятният резултат от кризата ще бъде болезнен процес, който ще трае няколко седмици или месеца, докато цените спаднат достатъчно, за да бъде постигнат някакъв компромис за подновени ограничения на производството от ОПЕК+.

Саудитска Арабия започна войната, като намали официалните продажни цени за април за всички сортове суров петрол до всички дестинации между 6 и 8 долара за барел.

 

- реклама -