кладенец

Саудитска Арабия си призна за смъртта на Кашоги, САЩ обмисля санкции

Властите на Саудитска Арабия потвърдиха смъртта на саудитския журналист Джамал Хашоги. То е станало в резултат на сбиване и  на конфликт в консулството на кралството в Истанбул, съобщи генералният прокурор на кралството шейх Сауд ал-Муаджиб.

„Предварителните резултати от разследването, проведено от генералната прокуратура по изчезването на поданика Джамал Кашоги, показват, че спорът, възникнал между него и няколко хора при престоя му в генералното консулство, е прераснал в кавга и сбиване, което е довело до неговата смърт”, твърди прокурорът, цитиран от Саудитската агенция по печата.

По негови данни разследват се 18 души по случая. Те са саудитски граждани и са арестувани. Но генералния прокурор нито уточни имената им, нито пък характера на кавгата, довела до убийството на критик на кралското семейство.

 Отстранени са важни фигури от разузнаването на Кралството.

Крал Салман е разпоредил преструктуриране на ръководството и преразглеждане на правомощията и методите на националното разузнаване под надзора на министерски комитет начело с престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Комитетът ще трябва да докладва лично на монарха в срок от един месец.

Саудитска Арабия изрази съжаление за смъртта на Хашоги и похвали Турция за сътрудничеството по случая.

Кашоги влиза в сградата на саудитското посолство в Истанбул

Кралството обещава да накаже с цялата строгост на закона всички онези, които са замесени в убийството на журналиста, се казва в изявление на саудитското министерство на външните работи в Туитър.

Саудитският престолонаследник не е знаел за конкретната операция, довела до смъртта на Кашоги, увери представител на властите, запознат с разследването, предаде Ройтерс.

Според цитирания източник, пожелал да запази анонимност, не е имало заповед журналистът да бъде убит или дори отвлечен. Той обаче отбеляза, че има принципна инструкция за връщане на критици обратно в страната.

Тръмп плаши със санкции, но не иска отмяна на оръжейната сделката със Саудитска Арабия

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че не иска да отменя сделката за продажба на оръжия за 110 млрд долара на Саудитска Арабия заради убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги.

„Имаме още въпроси”, заяви Тръмп, след като Саудитска Арабия призна за убийството на журналиста.

Тръмп окачестви това признание като „добра първа стъпка” и добави, че „предпочита” отговорът на САЩ

Тръмп подчерта още, че няма да взема никакви решения относно санкции и други реакции на САЩ, преди да е говорил със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

- реклама -