Саудитска Арабия ще строи свой Дисниленд

Саудитският крал Салман започна изграждането на „развлекателен град“ край Рияд. Той е част от серия от проекти в размер на няколко милиарда долара, насочени към подпомагане на зависимото от петрола кралство да освободи икономиката си.

Проектът е част от мащабни реформи свързани с инвестиционна програма, наречена „Визия 2030“, на която принц Мохамед бин Салман е посланик. Той също присъства на церемонията по откриването на обекта.

Властите изтъкнаха, че „развлекателният град” с размер 334 кв. км, намиращ се в Киддия, югозападно от столицата, ще бъде кралският еквивалент на Дисниленд.

Първата му фаза, която включва тематични паркове от висок клас, съоръжения за моторни спортове и зона за сафари, се очаква да бъде завършена през 2022 г., твърдят официални лица. Те се надяват, че паркът ще привлече чужди инвестиции и повече от 17 милиона посетители до 2030 г.

Кралството този месец бе домакин на първото си публично филмово прожектиране за повече от 35 години, след като миналата година вдигна десет годишната забрана върху кината.

През февруари общият развлекателен орган на Саудитска Арабия заяви, че ще организира повече от 5 000 фестивала и концерта през 2018 г. и ще налее 64 милиарда долара (53 милиарда евро) в сектора през следващото десетилетие.

Саудитците понастоящем харчат милиарди долари годишно, за да гледат филми и да посещават увеселителни паркове в съседни туристически центрове като Дубай и Бахрейн.

Кралството също така се стреми да привлича инвеститори с три високотехнологични „гига проекта“, финансирани отчасти от нейните суверени фондове.

Освен Киддия, царството е разкрило планове за НЕОМ – планувана като регионална Силиконова долина, тя ще бъде построена от нулата и ще възстанови крайбрежието на Червено море като дестинация.

Скептиците поставят под въпрос жизнеспособността на проектите, които струват стотици милиарди долари, в ерата на евтиния петрол.

- реклама -