Саудитска Арабия ще купи руски S-400 (СНИМКИ)

Саудитска Арабия подписа предварително споразумение за закупуване на системи за въздушна отбрана S-400 от Русия. Това стана по време на историческото посещение на крал Салман в Москва, съобщи ресорното министерство в Рияд.

Съгласно споразумението, Саудитска Арабия ще закупи системи за противовъздушна отбрана S-400, противотанкови оръжейни системи на „Корнет” и ракети.

С-400 (НАТО: SA-21 Growler) е модернизирана версия на С-300.

Системата влезе на въоръжение през април 2007 година, първият комплекс С-400 беше разгърнат през август 2007 година. Комплексът е създаден от „Алмаз-Антей“. Такива комплекси има разположени в района на Москва, Калининград и в Източния военен окръг. Зенитно-ракетният комплекс може да поразява до 36 самолета с обсег на действие 150 километра. Системата също може да поразява балистични ракети и всички модерни въздушно-космически цели на дистанция до 400 километра и на височина 27 км.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от местни медии, заяви, че по време на срещата крал Салман и президентът Владимир Путин са се съгласили, че борбата с тероризма трябва да бъде приоритет в Сирия.

Русия и Саудитска Арабия са подписали 14 документа след разговорите между двамата лидери.

- реклама -