Саудитска Арабия

Саудитска Арабия освободи част от задържаните при голямата кампания срещу корупцията

Саудитските власти са освободили 23 от общо около 200 влиятелни личности, задържани през ноември по обвинения в корупция, след като те са сключили споразумения с държавата, съобщи местният вестник „Оказ“, цитиран от Ройтерс.

В информацията не са посочени имената на пуснатите на свобода. Това е първото освобождаване на толкова много хора, откакто кралски особи, бизнесмени и държавни служители бяха арестувани при кампания, ръководена от престолонаследника принц Мохамед.

От началото на ноември заподозрените са държани в луксозния риядски хотел „Риц Карлтън“, а скоро срещу тези, които отричат повдигнатите им обвинения, ще започнат дела.

Саудитските власти не гледат на сключените споразумения с освободените като на изнудване, а като на изпълнение на задължения, за да бъдат възстановени парите, които в продължение на няколко десетилетия са били отнемани по незаконен начин от Саудитска Арабия, най-големия производител на петрол в света, отбелязва Ройтерс.

В социалните мрежи беше качен видеозапис, на който Сауд Дауиш, бившият изпълнителен директор на компанията „Сауди телеком“, който бе сред задържаните, казва, че с него са се държали добре, че кралския дворец е осигурявал денонощно добро хранене.

Източник: БТА

- реклама -