Хашоги

Саудитска Арабия осъди на смърт петима души за убийството на Хашоги

Петима души са осъдени на смърт заради убийството на журналиста Джамал Хашоги, съобщиха от прокуратурата на Саудитска Арабия.

Държавният прокурор на кралството заяви, други трима души са получили присъди от общо 24 години затвор.

Хашоги, сътрудник на „Вашингтон пост“ бе убит на 2 октомври миналата година в Турция. Саудитската прокуратура заяви, че убийството е плод на „престъпна операция” и повдигна обвинения на 11 души, чиито имена не се съобщиха.

59-годишният разследващ журналист и критик на Рияд е бил удушен, а тялото му нарязано на парчета от екип от 15 саудитци, изпратени в Истанбул за убийството, според турски официални лица. Според докладите, останките му, които все още не са открити, са разтворени в киселина.

По-късно американската централна разузнавателна агенция заключи, че фактическият лидер на кралството, принц Мохамед бин Салман, е най-вероятният разпоредител на убийството на Хашоги.

Генералният адвокат на Саудитска Арабия изключи каквото и да било участие на младия кралски принц, чиито реформаторски пълномощия в чужбина бяха сериозно опетнени от убийството.

сн. БГНЕС

Кашоги изчезна на 2 октомври 2018 година при посещението в саудитското генерално консулство в Истанбул. Той бе отишъл там, за да получи документи, необходими му за развод и сключване на брак с туркиня. Турските власти разполагаха с данни, че той е бил жестоко измъчват в сградата на консулството, а след това е бил убит. Позовавайки са на аудиозаписи турското правителствено издание Yeni Safak съобщи, че при изтезанията на журналиста са били отрязани пръстите му, а накрая и главата му. На тези записи се позоваха и други медии, но турските власти не ги показаха на широката общественост.

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -