Close-up of gloved hands passing the surgical scissors

Сътрудничеството между три болници в София спаси живота на 16-годишно момиче

16-годишно момиче, прието за операция на киста на яйчника, е спасено в СБАЛАГ “Майчин дом”, след като развива едно от най-опасните анастезиологични животозастрашаващи състояния. Това състояние се характеризира с генетична предразположеност и се развива изключително рядко при обща анестезия. Пациентката получава симптоми на гърч, тахикардия и стремглаво нарастване на стойностите на въглеродния диоксид, информират от СБАЛАГ “Майчин дом”. Благодарение на бързите и своевременни професионални действия на екипа на болницата критичната ситуация е овладяна. Освен това, възможно в най-кратки срокове е организирана съвместна акция по набавянето на необходим животоспасяващ медикамент от още две болници – УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов” и УМБАЛ “Св. Анна”.

Изпълнителният директор на Университетската акушеро-гинекологична болница проф. д-р Иван Костов, д.м.н. изказва специалните си благодарности към своите колеги – проф. Асен Балтов от УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов” и проф. д-р Славчо Близнаков от УМБАЛ “Св. Анна”, за спешната реакция по осигуряването на животоспасяващия медикамент “Дантролен” за 16-годишната пациентка.

Вливането на препарата е продължило повече от 24 часа, като в момента пациентката е в стабилно състояние в реанимация.

Проф. Костов подчертава, че за пореден път в екстремни условия се спасява човешки живот благодарение на високия професионализъм на специалистите на “Майчин дом” и на безрезервната подкрепа и добро партньорство между трите университетски болнични заведения.

- реклама -