САЩ Европа Обама Меркел Оланд Мей Рахой сътрудничество Русия Сирия

Сътрудничеството между САЩ и Европа продължава

Общата им позиция бе изразена на среща в Берлин между американския президент и правителствените лидери Ангела Меркел, Тереза Мей, Матео Ренци и Мариано Рахой.

САЩ Европа Обама Меркел Оланд Мей Рахой сътрудничество Русия Сирия

Дневният ред на лидерите

Лидерите се съгласиха, че е нужно да работят заедно, за да постигнат напредък по трансатлантическия дневен ред. Това се отнася особено по въпросите за стабилизиране на Близкия изток и Северна Африка. Трябва да бъде намерено дипломатическо решение на конфликтите в Сирия и Източна Украйна. Това се казва в изявление на Белия дом.

Петимата изразиха също становището да продължат санкциите срещу Русия заради украинския конфликт. Те също са съгласни, че дипломатическото решение е единствената опция за края на войната в Сирия. На днешната среща беше изразено безпокойство от хуманитарната ситуация в сирийския град Алепо. Те бяха категорични по въпроса, че атаките там на сирийския режим и на неговите поддръжници, в това число Русия и Иран, трябва незабавно да спрат. Те призоваха и за достъп на хуманитарни организации до града.

Срещата се състоя по искане на европейските лидери. Те бяха разтревожени от възможната промяна на американската политика, след като Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ.

- реклама -