САЩ затварят последните си консулства в Русия

Приключващата администрация на Доналд Тръмп планира да затвори двете останали консулства на САЩ в Русия. САЩ ще затворят консулството си в далечния източен град Владивосток и ще преустановят операциите на своя офис в Екатеринбург, съобщи Cи Ен Ен, позовавайки се на писмо, изпратено до Конгреса от Държавния департамент. Този ход идва в отговор на текущите кадрови предизвикателства пред американската мисия в Русия след наложената от Русия през 2017 г. ограничение на персонала на мисията на САЩ и произтичащата от това безизходица пред Русия заради дипломатическите визи“, се казва в информацията, цитираща писмото.

Съобщава се, че десет дипломати, назначени в консулствата, ще бъдат преместени в посолството на САЩ в Москва, докато 33 местни служители ще останат без работа.

„Не се планират действия, свързани с руските консулства в САЩ“, допълва Си Ен Ен. Закриването ще остави посолството в Москва като последната дипломатическа мисия на САЩ в Русия.

През март 2018 г. Москва разпореди затварянето на консулството на САЩ в Санкт Петербург на фона на дипломатическа битка, предизвикана от отравянето на Сергей Скрипал на територията на Обединеното кралство.

Засега остава неясно дали двете консулства ще затворят врати преди 20 януари, когато новоизбраният президент Байдън ще встъпи в длъжност. AФП се обърна към Държавния департамент за коментар, но не получи отговор.

- реклама -