ракети

САЩ заплашиха Турция с тежки последствия, ако купят руските ракети Триумф

Ако Турция купи руската отбранителна ракетна система С-400 я очакват „тежки последствия“, защото това ще повлияе на сделката за изтребителите Еф-35 и американската зенитно-ракетна система „Пейтриът“, съобщава Анадолската агенция.

Говорителят на Пентагона Чарлс Самърс заяви, че решението на Турция да приеме руската защитна система „ще означава, че тя не иска да има достъп до ракети „Пейтриът“ и самолети Еф-35“.

„Ако Турция приеме ракетите С-400 ще има тежки последствия с оглед на нашите военни взаимоотношения с тях“, категоричен беше Самърс.

По-рано тази седмица генерал Къртис Скапароти заяви пред Сенатска комисия, че се надява Турция да преосмисли решението си за покупката на руската ракетна система С-400. Скапароти, който е един от високопоставените командири в НАТО, посочи няколко проблема на руските ракети, включително несъвместимост със системите на Алианса и заяви, че „С-400 е проблем за всички наши самолети, но по-специфично за изтребителите Еф-35“.

След продължителни и неуспешни преговори за закупуване на системи за противовъздушна отбрана от САЩ, през 2017 г. Анкара реши да купи руски системи за противовъздушна отбрана С-400.

- реклама -