Белият дом територията

САЩ задействаха процеса по напускане на Споразумението за климатичните промени

САЩ активираха вчера процеса по излизането си от Парижкото споразумение за борба с глобалното затопляне, съобщи Държавният департамент.

Делегацията на САЩ в ООН е предала съответното уведомление на генералния секретар Антониу Гутериш.

В американското външнополитическо ведомство подчертават, че страната „подкрепя балансирания подход” в борбата с глобалното затопляне, което предвижда съкращаване на вредните емисии и едновременно с това насърчаване на икономическия ръст и гарантиране на енергийната сигурност. Изтъква се, че американската страна е готова отново да стане страна по договора, но при специални условия.

Говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик снощи потвърди, че е получено уведомително писмо от Вашингтон. Той уточни, че според член 28 от споразумението участник в него може да го напусне във всеки момент три години след влизането в сила на споразумението по отношение на този участник. Дюжарик подчерта, че за САЩ документът е влязъл в сила на 4 ноември 2016, което значи, че страната може да се оттегли през 2019.

Парижкото споразумение беше одобрено на 12 декември 2015 на 21-вата конференция в Париж на Рамковата конвенция за климатичните промени. 195-те участници във форума се съгласиха да не допускат повишаване на средната температура на планетата година с повече от 2 градуса до 2100 в сравнение с доиндустриалната епоха.

Парижкото споразумение трябва да замени Протокола от Киото, чието действие изтича през 2020.

Към 4 август споразумението е ратифицирано от 158 държави, включително от Китай и САЩ, на които се падат 38% от изхвърляните вредни емисии на парникови газове, главна причина за повишаването на температурата в атмосферата.

- реклама -