Джесика Ким, правосъдие, България,

САЩ: За разлика от пандемията от COVID-19, корупционната ендемия на България изисква продължително лечение

За разлика от глобалната пандемия от COVID-19, корупционната ендемия на България не може да се лекува с единична или двукратна ваксинация, това е заболяване, което изисква продължително лечение, усилия и воля.

Това заяви Джесика Ким, федерален прокурор и в момента постоянен юридически съветник на посолството на САЩ у нас.

Ролята на главния прокурор, въпроса за неговата отчетност и това как да му бъде търсена наказателна отговорност не е единственият проблем на правосъдната система в България и борбата с корупцията, заяви Ким по време на дискусия, организирана от Атлантическия клуб.

Проблемите са, че като цяло съдебната система не е независима, начинът на сформиране на Висшия съдебен съвет, проблемите с независимостта на медиите и стъпките от страна на политиците, които ослабват независимостта на съдебната система, изброи Джесика Ким по време на дебата.

Всички тези причини правели българската съдебна система неспособна да се справи с корупцията по високите етажи на властта, обясни американската съветничка.

Има много модели за реформа на съдебната система, които България може да ползва, не е задължително американският да е най-работещ, препоръча Джесика Ким. Тя обаче подчерта, че в САЩ прокурорите са част от изпълнителната власт, адвокати на държавата, а не равни със съдиите.

Наказателният кодекс на България е на 53 години и е писан за една тоталитарна система, не отговаря на изискванията на демократично общество, посочи още Ким.

Прокурорите трябва да получат инструментариума ефективно да разследват сложни престъпления като корупцията и прането на пари, заяви тя. Освен това трябвало да има добро взаимодействие между прокуратурата и специалните служби и те да работят заедно от самото начало на разследванията.

Политическите лидери, независимо от коя партия са, трябва да зачитат върховенството на закона и постигането на справедлива и ефективна съдебна система да е тяхна обща цел, заяви още Ким. Според нея в момента липсвала вяра в България, че законът се прилага еднакво за всички.

“Отчетността започва от българските лидери – във всяка партия и на всяко ниво – с подкрепа на принципа, че никой не е над закона – включително самите те. След което българските лидери трябва адекватно да отговорят на исканията на хората за справедливост и върховенство на закона, за да повишат доверието в демократичната система. Те трябва да гарантират, че реформите следват тези принципи, ангажирайки се с надпартийна, функционираща правосъдна система и ефективни антикорупционни механизми“, заяви Ким.

- реклама -