САЩ: Време е Северна Македония и Албания да продължат заедно напред към присъединяване в ЕС

САЩ: Време е Северна Македония и Албания да продължат заедно напред към присъединяване в ЕС. САЩ водят преговори с България и Северна Македония на двустранна основа за

бързо разрешаване на двустранните спорове,

тъй като е време Северна Македония и Албания да започнат предприсъединителни преговори с ЕС. Това съобщиха от Държавния департамент на САЩ, предава БТА, като се позовава на материал от МИА.
Американският държавен секретар Антъни Блинкън и френският външен министър Жан-Ив льо Дриан в телефонен разговор миналата седмица посочиха, че процесът се ускорява.

В отговор на молба на МИА да се разкрият

подробности и срокове в това отношение, говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза снощи, че се продължава с насърчаването на България и Северна Македония бързо да разрешат двустранните спорове. Няма обаче да разкривам подробности за тези разговори, каза Прайс.

Той посочи, че САЩ отдавна са привърженик

на интеграцията на Северна Македония и Албания в ЕС.

Вярваме, че бъдещето на Западните Балкани е в ЕС. Процесът на разширяване насърчава траен мир, стабилност и просперитет в целия регион, каза той. Говорителят добави, че решението на ЕС от март 2020 г. за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания

се счита за положителна стъпка.

Двете страни изпълниха основните задачи и вярваме, че е време да продължат заедно напред в следващата фаза на дългия и пълен с предизвикателства процес на присъединяване, каза Прайс. Той отбеляза, че

“историческото Преспанско споразумение

показа, че страните от Западните Балкани са способни да изпълняват трудни задачи, да постигат компромиси и трудни решения и сме убедени, че България и Северна Македония ще направят същото, преговаряйки по двустранните си спорове“.

Преспанското споразумение, подписано през 2018 г. от Атина и Скопие, сложи край на дългогодишния спор между двете страни за името на Северна Македония.

Източник: Dariknews.bg

- реклама -
error: Съдържанието е защитено