пътувания цифров зелен сертификат, ЕС, България

САЩ въвеждат още мерки за сигурност на самолетите, летящи към и в страната

Съединените щати обявиха, че ще въведат строги нови правила за сигурност за всички авиокомпании, които летят в страната, но не категорично с разширяване на забраната за преносими компютри.

Секретарят по въпросите на вътрешната сигурност Джон Кели каза, че еволюиращите заплахи от терора налагат да се повишат общите стандарти за сигурност, вместо да се прави отделен подход към личната електроника.

„Не се заблуждавайте: нашите врагове непрекъснато работят, за да намерят нови методи за прикриване на експлозиви, набиране на вътрешни лица и отвличане на самолети“, каза той.

„Ние не можем да си играем с всяка нова заплаха, но трябва да въведем нови мерки в целия свят, за да задържим пътниците в безопасност „.

Тази стъпка отложи удължаването на срока на забраната за преносими компютри и други електронни устройства за полети от Европа – нещо, което беше обсъждано от месеци.

Забраната за лаптопи беше въведена през март за осем страни от Северна Африка и Близкия изток, основавайки се на информация, че „Ислямската държава“ работи за изграждането на бомба в таблет или преносим компютър. По тази причина Великобритания също забрани електроника от подобна големина да бъде пренасяна в директни полети от шест държави.

В реч на конференция в Центъра за нова американска сигурност, Кели заяви, че заплахата от тероризъм за авиокомпаниите не е намаляла.

„Всъщност съм обезпокоен, че виждаме нов интерес от страна на терористичните групи към авиационния сектор – от бомбардиране на самолети до атаки на летища, както видяхме в Брюксел и Истанбул“.

Той каза, че авиокомпаниите и летищата по света ще трябва да прилагат комбинация от нови технологични и физически методи за проверка на пътниците и техните устройства.

2 000 ежедневни полета на фокус

Департаментът за вътрешна сигурност на САЩ съобщи, че ще издаде директиви на около 180 въздушни превозвачи в 105 страни, включително американски превозвачи, които летят в Съединените щати. Колективно те работят с около 2 000 полета в САЩ всеки ден с около 325 000 пътници.

Джон Кели заяви, че Съединените щати ще настояват по-усилено чуждестранните летища да приемат имиграционни операции, подготвени от служители на митниците и граничните патрули, за да обработят пътниците към САЩ, преди да се качат на самолета си. Такива операции вече са установени на в 15 места в шест държави, включително Канада, Ирландия и Обединените арабски емирства.

Вероятно авиокомпаниите ще бъдат задължени да възприемат комбинация от нови мерки, включително инсталиране на нова технология за скрининг, по-широко използване на полицейски кучетата и други неуточнени стъпки. И все пак точните изисквания във всеки отделен случай ще зависят от отделните авиокомпании, летищата и настоящите им нива на сигурност. Някои ще трябва да направят само малки подобрения.

Попитани за сроковете, длъжностните лица на САЩ казват само, че ще дадат достатъчно време на авиокомпаниите да се адаптират. Те очакват почти всички превозвачи да са в състояние да отговорят на новите стандарти.

Онези, които не могат, ще бъдат принудени да отхвърлят цялата пътническа електроника в самолета или дори да се окажат неспособни да работят с полети до Съединените щати.

- реклама -