Джулиан Асандж Уикилийкс имейли Демократическа партия

Вашингтон: Арестът на Джулиан Асанж е приоритет за САЩ

Американските власти се готвят официално да повдигнат обвинение срещу основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж и да поискат той да бъде арестуван.

Според Си Ен Ен, правосъдното министерство на САЩ вече е готово частично със съответните документи.

По-рано служители на правосъдното министерство смятаха, че повдигането на обвинение срещу Асандж може да бъде трудно, тъй като разсекретените от Уикилийкс материали бяха публикувани от много водещи медии.

Арестът на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж е приоритет за САЩ, заяви правосъдният министър на страната Джеф Сешънс. По думите му властите вече са увеличили усилията си и работят по всички разкрития, направени на сайта. Сешънс допълни, че обемът на разкрита информация изглежда безпрецедентен.

„Това е нещо, което се простира отвъд всичко, с което аз съм запознат. Разполагаме с професионалисти, които са в охранителния бизнес на САЩ от много години и са шокирани от броя на разкритията, като някои от тях са доста сериозни“, заяви той.

„Ще се опитаме да вкараме някои хора в затвора“, допълни Сешънс.

В момента Асанж се намира в посолството на Еквадор в Лондон, където се укрива от 2012 г. Той е издирван от Швеция във връзка с обвинения в сексуален тормоз, които отрича. Асанж смята, че ако бъде арестуван от Стокхолм, лесно би могъл да бъде екстрадиран в САЩ. Там той може да получи тежка присъда, ако бъде осъден за разкриването на хиляди секретни военни и дипломатически документи, които за първи път привлякоха общественото внимание през 2010 г.

„Уикилийкс“ отново се върна под светлините на прожекторите по време на изминалата президентска кампания в САЩ, когато на сайта бяха публикувани имейли на ръководството на Демократическата партия. От тях стана ясно, че партията умишлено е фаворизирала кампанията на Хилари Клинтън за сметка на тази на нейния съпартиец Бърни Сандърс.

В същото време миналата седмица директорът на ЦРУ Майк Помпео нарече „Уикилийкс“ „враждебна разузнавателна служба“, която заплашва демокрацията и работи съвместно с диктатори.

- реклама -