Майк Помпео държавен секретар САЩ сенат Тръмп

САЩ ще направят всичко по силите си за да спрат изграждания от Русия газопровод „Северен поток 2“

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че САЩ ще направят всичко по силите си за да спрат изграждания от Русия газопровод „Северен поток 2“. По време на посещението си в Полша, Помпео даде ясен сигнал, че Вашингтон няма да направи компромис с позицията си за съоръжението, съобщава АФП.

Помпео заяви, че газопроводът от Русия, чиито строеж започна миналата година „налива пари“ към Москва по начин, който вреди на Европа.

„Тъй като със сигурност има и комерсиален аспект в тези транзакции, има и огромен риск за сигурността, който върви паралелно с него“, заяви Помпео на съвместна пресконференция с полския външен министър Яцек Чапутович.

„Мисля, че президентът Тръмп беше пределно ясен, че Америка ще направи всичко, което е по силите й за да се увери, че европейската сигурност е приоритет, когато става въпрос за решения в областта на енергетиката“, бяха думите на Помпео на въпрос дали САЩ обмислят санкции.

Газопроводът „Северен поток 2“ ще удвои капацитета на съществуващата досега връзка между Русия и Германия.

Той обаче раздели Европейския съюз, като Франция подкрепя проекта, но Балтийските държави и Полша имат известни опасения заради историята си с Москва.

„Споделяме виждането, че проектът „Северен поток 2“ не служи на европейската енергийна сигурност. Смятаме го за провал, дори и вреден за енергийната сигурност на континента“, заяви полският външен министър Яцек Чапутович.

Помпео е във Варшава за участие в двудневна конференция за Близкия изток, която Полша се съгласи да организира съвместно със Съединените щати.

Докато поощряваше Полша за отношенията й с Вашингтон, Помпео обаче намекна и за спазването на демократичните принципи от управляващата партия на „Право и справедливост“.

Правителството във Варшава прие серия от спорни реформи в съдебната система, за които Европейският съюз предупреди, че противоречат на принципите на върховенството на закона.

„През много различни епохи, полският народ се е борил за независимост и свобода. Днес призовавам Полша да остане на този път – пътят на свободата и демокрацията – който е спечелен трудно, както през 80-тте, така и през 90-тте години“, заяви Помпео.

Американският държавен секретар е на обиколка в Централна и Източна Европа, по време на която се надява да се противопостави на „нашествието“ на руския президент Владимир Путин, който използва енергетиката като ключов елемент за натиск.

Украйна е най-сериозно обезпокоена, тъй като „Северен поток 2“ и планираният „Турски поток“ ще елиминират руската нужда от преминаване на тръбите през украинска територия – потенциално излагайки страната на нова военна интервенция от страна на Москва.

Визитата на Помпео в Европа идва в момент, когато американският заместник-министър на енергетиката Дан Бруйет е в Германия за конференция за природния газ – област, в която Западните съюзници се опитват да намалят руското влияние.

- реклама -