финансов министър
сн. БГНЕС

САЩ ще има първата си жена финансов министър

Избраният президент Джо Байдън ще избере Джанет Йелън, бивш председател на Федералния резерв, за свой секретар на Министерството на финансите.

Aко бъде потвърдена от Сената, Йелън ще бъде първата жена на длъжността финансов министър на САЩ.

Тя ще бъде натоварена да ръководи икономическия отговор на Байдън срещу пандемията на коронавируса, която предизвика хаос в икономиката и е причина милиони американци да загубят работата си. Тя също ще бъде помолена да изпълни предизборното обещание на бившия вицепрезидент за намаляване на икономическите различия между богатите и средната класа американци и бедните.

Задачата на Джанет Йелън

сн. БГНЕС

Джен Псаки, старши съветник на преходния екип на Байдън, заяви: „Избраният президент се надява да обяви в началото на следващата седмица на някои членове на икономическия си екип, че ще работят с него за по-добро възстановяване на икономиката“.

Решението на Байдън е и намек за разделения в собствената му партия, която той се опита да запази в мир, като избра служители на кабинета и Белия дом с обжалване извън идеологическите линии. Избраният президент намекна за тогавашните си мистериозни избори за Министерство на финансите миналата седмица, като обеща ясно, че ще бъде „човек, който ще бъде приет от всички елементи на Демократическата партия, от прогресивни до умерени коалиции“. .

Неговата прогноза до голяма степен се сбъдна.

Сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън похвали Йелън в туит в отговор на новините за предстоящата номинация.

Джанет Йелън би била отлично решение за министър на финансите. Тя е умна, силна и принципна, каза Уорън. „Като един от най-успешните ръководители на федералния резерв в историята, тя се противопостави на банките на Уолстрийт, включително отговорността на „Wells Fargo“ за заблуждаване на работещите семейства“.

- реклама -