Северна Корея

САЩ: Северна Корея притежава поне 13 тайни бази с балистични ракети

Северна Корея притежава най-малко 13 тайни бази с балистични ракети, способни да носят ядрено оръжие. Това се твърди в публикуван вчера доклад на вашингтонския мозъчен тръст Център за стратегически и международни проучвания, съобщиха Франс прес и ДПА.

Авторите на доклада се опират на източници от разузнавателните служби на няколко страни, твърдения на севернокорейски бегълци, явни информации и сателитни снимки, предава БТА.

Установените със сигурност бази са 13, но се смята, че те може да са близо 20, се посочва в доклада.

„Ракетните бази са малки, разпръснати из страната, и с малки изключения, разположени в тесни планински долини“, по данни на американския център.

Сателитните снимки подсказват, че Северна Корея продължава да модернизира тези бази, съобщи в. „Ню Йорк таймс“.

„Тези бази не са били унищожени“, обяснява пред вестника Виктор Ча, служител на Центъра за стратегически и международни проучвания. „Всеки се страхува, че Тръмп може да направи лоша сделка. Те ни предават само една изпитателна база и разрушават няколко други в замяна на мирно споразумение.“

Виктор Ча трябваше да получи поста на американски посланик, но това не стана, основно поради несъгласието с подхода на администрацията на Тръмп към корейския въпрос.

След срещата на върха на Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Сингапур в средата на юни Пхенян прекрати официално своите ядрени програми и тестове на балистични ракети.

- реклама -