САЩ се извини на Сърбия за бомбандировките през 1999-та

Съединените щати се извиниха на Сърбия заради бомбандировките през 1999-та година, когато НАТО проведе кампания в защита на независимостта на Косово.

Това стана по време на визита на американския вицепрезидент Джо Байдън в Белград.

Историческо признание

Извинението Байдън поднесе по време на съвместната пресконференция със сръбския премиер Александар Вучич, състояла се след официалните преговори между двамата.

бомбандировките„Някои моменти от нашата история бяха болезнени, но ние откриваме нова глава. Изразявам съболезнования на всички, които загубиха любимите си хора в кампанията на НАТО“, извини се Байдън. Той пристигна в Сърбия придружаван от съпругата си Джил и тяхната внучка.

Американският вицепрезидент заяви още, че високо оценява усилията на Сърбия за регионално помирение, особено посещението на Вучич в Сребреница и подписването на декларацията с Хърватия.

Хиляди загинали заради Косово

Съюзническите сили, предвождани от САЩ извършиха операция „Съюзна сила“ между 24 март и 9 юни 1999 година. Официалната причина за бомбандировките над бивша Югославия бяха опитите на Слободан Милошевич да нарпави етническа чистка в Косово.

По данни на Сърбия тогава са загинали 2500 мирни граждани, над 12 500 са ранени, а безследно изчезналите са над 1000 души.

- реклама -