САЩ, Афганистан, талибани, летище

САЩ се изтеглиха от Афганистан, талибаните поеха контрола върху летището в Кабул

Съединените щати завършиха евакуацията на силите си от Афганистан.

Последният американски войник, който напусна Кабул, е генерал-майор Крис Донахю, командир на 82-ра въздушно-десантна дивизия.

По този начин се слага край на 20-годишното американско военно присъствие в страната. От 14 август Съединените щати са евакуирали общо 123 000 души, от които 6000 са американци, съобщи Пентагона.

Талибаните поеха пълен контрол върху международното летище в Кабул.

Американските оставиха след себе си вече спокойно летище и много афганистанци около него, които още се надяват да избягат от управлението на талибаните.

Автомобили кръстосваха тази сутрин единствената писта на летището. Преди зазоряване тежко въоръжени талибански бойци огледаха хангарите във военната част на летището и седемте хеликоптера СН-46, които Държавният департамент на САЩ използва за евакуацията, преди да ги извади от строя.

След като рано сутринта стреляха триумфално във въздуха, по-късно талибански охранители поеха дежурството си и държаха настрана любопитни, както и хора, които още се надяват да се качат на полет за чужбина.

Рано тази сутрин Мохамад Наем – говорител на политическото бюро на талибаните в Катар, публикува онлайн видео, в което възхвали поемането на контрол от движението „Талибан“.

„С Божията помощ всички окупатори напуснаха окончателно нашата страна“, посочи Наем и поздрави бойците като ги нарече муджахидини, или свети войни.

Тази победа ни беше дадена от Бог. Тя е плод на 20 години саможертви на муджахидините и техните лидери. Мнозина муджахидини пожертваха живота си, каза Наем.
Поражението на американците, които напуснаха Афганистан тази нощ след 20 години присъствие, е „урок“ за други нашественици и за целия свят, заяви главният говорител на талибаните Забиула Муджахид, цитиран от Франс прес.

Това е голям урок за други нашественици и за нашите бъдещи поколения, изтъкна Муджахид на летището в Кабул. Това е урок и за света, добави той.

Муджахид каза още, че талибаните биха искали да поддържат добри отношения със САЩ.


Източник: БТА

 

- реклама -