САЩ: Със санкциите целим подкрепа на съдебната реформа в България (Обзор)

САЩ: Със санкциите целим подкрепа на съдебната реформа в България. Това, което целим с тези санкции, е подкрепа на реформа на съдебната система.

Правим това като солидарност с Европейския съюз,

който настоя за реформа на системата в България. Бяхме доволни да видим, че се предприемат стъпки в тази посока от парламента, но сме разочаровани, че това важно законодателство не беше довършено. Това заяви посланик Джим О‘Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ. 

Всичко по темата:

Той участва дистанционно в среща в резиденцията на посолството на САЩ у нас. На нея присъствено бе посланикът на Великобритания в България – Роб Диксън.

Българските граждани заслужават по-добро.

Парите, които трябва да бъдат насочени за ремонт на пътища, за строеж на болници, за подкрепа на икономическия растеж, свършват в джобовете на извършващите корупционни действия. Ето защо Великобритания действа сега – за да подкрепи България и нейните усилия да се справя с корупцията и да укрепи върховенството на закона, заяви той.

САЩ, в координация с Великобритания,

обявиха, че предприемат действия за противодействие на системната корупция в България, като налагат санкции срещу пет бивши държавни служители и пет юридически лица от България заради корупционни действия, довели до незаконни лични облаги, подкопаване на демократичните институции в страната и засилване на вредната ѝ зависимост от руските енергийни източници, се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, публикувано от пресслужбата на Държавния департамент.

 БТА

- реклама -
error: Съдържанието е защитено