Джо Байдън Турция Гюлен съд

САЩ: Само съдът може да реши дали да предаде Гюлен на Турция

Всички улики относно виновността на опозиционния проповедник Фетхулах Гюлен в опита за преврат ще бъдат проучени от американския съд.

Това заяви в Анкара американският вицепрезидент Джо Байдън. Пресконференцията бе заедно с турския премиер Бинали Йълдъръм.Джо Байдън Турция Гюлен съд

Решението е на съда

„САЩ няма намерение да защитава когото и да било. Но уликите трябва да бъдат проучени от съда съгласно нашите закони“, изтъкна Байдън. Той отбеляза, че „според двустранните договорености Турция трябва да иска експулсирането на Гюлен чрез съдебните власти на САЩ“.

Според нашите закони президентът на САЩ не може да надвиши своите пълномощия, това може да му коства поста. Затова решението (за екстрадирането на Гюлен) се взема само от съда, изтъкна вицепрезидентът. Той добави, че процедурата по екстрадирането „винаги изисква време, защото така работи системата на правосъдието“.

Силни чувства

Американският вицепрезидент  заяви, че разбира „силните чувства“ в Турция към проповедника Фетхуллах Гюлен.

Разбирам силните чувства, които Вашето правителство и турският народ изпитват към него (Гюлен). Ние си съдействаме с турските власти“, отбеляза Байдън, допълвайки, че САЩ нямат „никакво намерение да защитават човек, който вреди на наш съюзник“.

- реклама -