Пентагон САЩ северна Корея ракети

САЩ са готови за ответен удар срещу Северна Корея

САЩ са готови да използват всички сили и средства за неутрализиране на заплахата от Северна Корея.

Това стана ясно от изявление, направено от говорителя на Пентагона Дана Уайт във връзка с поредния ракетен тест от страна на Пхенян.

„Ние сме готови да защитим себе си и своите съюзници, като приложим пълен набор от средства, с които разполагаме, срещу нарастващата заплаха от страна на Северна Корея“, се казва в съобщението.

„Нашият ангажимент e към защитата на съюзниците остава „, предупреди Уайт. В същото време тя увери, че „Вашингтон се стреми към мирно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров“.

По-рано Съединените щати поискаха извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, след като Северна Корея съобщи, че успешно е изпитала първата си междуконтинентална балистична ракета. Очаква се срещата да се състои днес около 15.00 ч. местно време (19.00 ч. по Гринуич).

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун вчера ръководи изстрелването на ракетата Хуасон-14, която според експертите е способна да достигне до Аляска. Академията по отбрана на Северна Корея заяви, че тя е достигнала височина от 2 802 километра и е прелетяла на 933 километра.

Тихоокеанското командване в САЩ потвърди теста и заяви, че става дума за наземна ракета с междинен обхват, летяла в продължение на 37 минути, преди да се върне в Японското море. Според Вашингтон, изстрелването не представлява заплаха за Северна Америка.

Доналд Тръмп да призова Китай да действа, за да „прекрати тази глупост веднъж завинаги“.

- реклама -