имигранти

САЩ с нови ограничения за търсещите убежище имигранти

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп въвежда нови ограничения за търсещите убежище имигранти, след като пресекат южната граница с Мексико, съобщава АФП. Новото правило дава нова дефиниция на термина „право на убежище“ и ще влезе в сила от вторник.

Целта е да се намали потокът на имигранти без документи на територията на САЩ на фона на неуспешния опит на Белия дом да принуди Конгреса да промени законите за имиграцията.

С новата мярка ще се намали броят на влезлите нелегално хора през южната граница, които подават документи за убежище, за да получат достъп до американска територия. Докато чакат одобрение много от тях навлизат свободно във вътрешността на страната и изчезват, като никога след това не се явяват на изслушванията си.

Според новите правила мигрантите, които не са подали молба за убежище в страните, които пресичат по пътя си към САЩ, не са годни да получат убежище на американска територия. Изключение ще бъде правено само за случаи на жертви на преследване и изтезания. Но имиграционните власти на САЩ вече дадоха ясно да се разбере, че имигрантите, идващи от Централна Америка са икономически бежанци – следователно нямат право на убежище.

- реклама -