Турски поток

САЩ разширяват санкциите срещу „Северен поток-2“ и „Турски поток“

“Русия използва своите тръбопроводи за създаването на национална и регионална зависимост от руските енергийни доставки, а Москва разширява своето политическо, икономическо и военно влияние, отслабва европейската сигурност. Тези тръбопроводи (“Северен поток-2”, “Турски поток”) намаляват енергийната диверсификация на Европа и, следователно, отслабват енергийната сигурност на Европа”, подчертават от Държавния департамент.

Държавният департамент на САЩ излезе с разяснение относно действащите санкции спрямо проекта за газопровод „Северен поток-2“. Документът засяга санкциите срещу чуждестранни лица и компании, съзнателно „предоставящи кораби за строителството на проекта“. Тази формулировка беше приета в миналогодишния Закон за защита на енергийната сигурност на Европа (PEESA).

По-рано се смяташе, че обект на такива санкции могат да станат само компании, които непосредствено предоставят кораби за строителството на „Северен поток-2“, като, например, компанията Allseas, чиито кораби прекратиха работата по газопровода през януари 2020 г. след въвеждането на санкциите.

Сега Държавният департамент разшири интерпретацията на „предоставяне на кораби“, заявявайки, че под ударите попадат и действия на компании, предоставящи различни услуги за такива кораби /например, услуги по дооборудването или модернизация, както и финансирането на такъв род дейност/. Държавният департамент е дал на такива компании срок от 30 дни, започвайки от 20 октомври, за да прекратят добросъвестно всякакъв вид такава дейност.

При това се предполага, че компаниите, които са предоставяли такива услуги до 20 октомври и вече ни ги предоставят, няма да бъдат наказвани.

„Държавният департамент и министерството на финансите на САЩ възнамерява да използва пълния набор от санкционни пълномощия, за да спре строителството на „Северен поток-2“ и „Турски поток“ и техните възможни продължения“, се казва в съобщението.

Новата интерпретация на Държавния департамент обхваща част от санкциите, предложени от конгресмените в законопроекта PEESCA, който в момента се обсъжда от Конгреса.

В началото на октомври страната ни бе посетена от Франсис Фенън, помощник-държавен секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ, който имаше срещи с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Тогава Фанън даде да се разбере, че американските санкции ще засегнат продължението на руския газопровод „Турски поток“, който трябва да премине през българска територия. „Това, че българското правителство го нарича “Балкански поток” и твърди, че е част от българската газова инфраструктура, не променя същността на проекта“, отбеляза тогава той.

Вашингтон винаги се е обявявал срещу „Турски поток“. Два дни след пускането в експлоатацията на газопровода, на 10 януари 2020 г., САЩ изпратиха ясен сигнал, че са против продължението на тръбата през българска територия за ЕС. Съединените щати са против втората линия на газопровода „Турски поток“, предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия, заяви тогава заместник-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл, който е №3 в Държавния департамент на САЩ.

В самата Русия многократно са заявявали, че втората отсечка на „Турски поток“ се изгражда преди всичко в подкрепа на руския съюзник на Балканите – Сърбия.

„Турски поток“ включва две отсечки, които свързват Русия и Турция по дъното на Черно море. Всяка една от тях е с капацитет 15,75 милиарда куб.м. газ. Първата отсечка бе пусната в експлоатация на тържествена церемония в Истанбул на 8 януари тази година. На откриването присъстваха президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, а също така премиерът на България Бойко Борисов и сръбският лидер Александър Вучич.

Втората отсечка на „Турски поток“ трябва да мине през България и да доставя природен газ за Сърбия и Унгария. В България тръбата се нарича „Балкански поток“. Нейното строителство се забави, включително и заради пандемията от коронавирус.

- реклама -