САЩ разшириха санкционния си списък срещу Русия

Съединените щати добавиха 18 физически и 4 юридически лица в санкционния си списък срещу Русия, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на изявление, публикувано на сайта на американското министерство на финансите.Мярката е предприета „в отговор на продължаващото неспазване на международните норми от страна на Русия“.

Сред санкционираните са двамата руснаци, заподозрени за отравянето на бившия руския разузнавач, превърнал се в двоен агент, Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, Великобритания. Това са „Анатолий Чепига, известен като Руслан Боширов“, и „Александър Мишкин, известен като Александър Петров“. Те са наречени в изявлението „офицери от ГРУ, отговорни за опита за покушение срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря“.

В черния списък са добавени общо 15 агенти на Главното управление (ГУ) – руското военно разузнаване, което е по-известно под старото си име, Главно разузнавателно управление (ГРУ). Те са санкционирани за намеса в изборите в САЩ, кибератаки и други зловредни дейности.

В същото време министерството на финансите на САЩ обяви, че ще отмени до 30 дни санкциите срещу руската компания Русал и холдингите En+ и Евросибенерго. Трите компании са се съгласили да се преструктурират, за да бъде намален делът в тях на руския олигарх Олег Дерипаска, така че той повече да няма контрол върху тях. Самият Дерипаска, метален магнат от вътрешния кръг на руския президент Владимир Путин, остава в черния списък.

- реклама -