ваксина
сн. БГНЕС

САЩ разрешиха употребата на ваксината на Pfizer-BioNTech

САЩ одобриха късно в петък местно време ваксината на компанията Pfizer-BioNTech, разчиствайки пътя за използването й в цялата страна.

„Разрешавам използването на ваксината на Pfizer-BioNTech за предотвратяването на COVID 19”, написа в писмо до компанията Денис Хинтън, шефът на американския регулатор.

Президентът Доналд Тръмп разпространи видео в Twitter, в което похвали разрешението на ваксината. „Първата ваксина ще бъде приложена по-малко от 24 часа”, каза Тръмп в публикуваното видео.

 

„Днес нашата нация постигна медицинско чудо. Имаме безопасна и ефективна ваксина, която бе създадена само за 9 месеца. Това е едно от най-великите постижения в историята на медицината. Тя ще спаси милиони животи и ще сложи края на пандемията веднъж завинаги. От името на американските граждани благодаря на брилянтните учени“, заяви отиващия си американски държавен глава.

Очаква се още в следващите дни да започне ваксинирането на здравни работници и обитатели на домове за възрастни.

сн. БГНЕС

Първоначално наличните дози ще бъдат недостатъчни и ще бъдат внимателно разпределяни. САЩ се присъединяват към Великобритания и още няколко страни в усилията да ваксинират колкото се може повече хора преди дългата и тягостна зима.

Решението ще даде началото на една от най-големите ваксинационни кампании в историята на САЩ, но ще има и глобални последствия заради примера, който САЩ дават на други страни, които са изправени пред подобни решения.

- реклама -