САЩ призова Китай да освободи вдовицата на Лиу Сяобо и да й позволи да напусне страната – СНИМКИ

САЩ почете паметта на починалия китайски нобелов лауреат Лиу Сяобо, предава AFP.

Вашингтон призова Китай да освободи съпругата на починалия дисидент, както и да й позволи да напусне страната.

„Господин Лиу посвети живота си на подобряването на страната си и човечеството, както и на справедливостта и свободата“, каза държавният секретар Рекс Тилърсън.

„Призовавам китайското правителство да освободи Лиу Сиа от домашния арест, както и да й позволи да напусне Китай, каквото е желанието й“, заяви Тилърсън в изявление.

Германският канцлер Ангела Меркел също почете паметта на китайския нобелов лауреат Лиу Сяобо, предава AFP

Тя го нарече „смел борец“ за човешки права, след като научи за смъртта му.

„Скърбя за Лиу Сяобо, смелият борец за човешки права и свобода на словото“, написа в социалните мрежи говорителят на Меркел Щефен Зайберт от името на канцлера.

„Най-дълбоките ми съболезнования на семейството му“, каза Меркел.

Китай носи „голяма отговорност“ за преждевременната смърт на нобеловия лауреат за мир Лю Саобо

Това се казва в изявление на председателя на Норвежкия нобелов комитет Берит Райс-Андерсен

„Намираме за дълбоко обезпокоително това, че Лю Сяобо не беше транспортиран до учреждение, където да получи адекватно медицинско лечение, преди да стане терминално болен“, се казва още в позицията на Райс-Андерсен.

„Китайското правителство носи сериозна отговорност за преждевременната му смърт“, посочва още тя.

Смъртта на Лю е първата на нобелов лауреат за мир, починал в ареста от Втората световна война насам. Последният такъв случай е на германския пацифист Карл фон Осиецки, който умира през 1938 г. в плен на нацистите.

„Сега трябва да свикнем с мисълта, че неговият стол завинаги ще остане празен“, допълни Райс-Андерсен. Тя има предвид церемонията по връчването на Нобеловите награди за мир в Осло през 2010 г., когато столът на Лю остава празен, след като е арестуван в Китай през 2008 г.

От своя страна комисарят за човешки права на ООН Зеид Раад ал Хюсеин заяви, че Лю е бил „истинското въплъщение“ на демократичните ценности

„Движението за човешки права в Китай и по света загуби един принципен защитник, който отдаде живота си на защитата и насърчаването на човешките права“, каза той в изявление.

Зеид също така похвали и вдовицата на нобеловия лауреат Лю Ся. Комисарят също призова Пекин да даде на Лю Ся „свободата да се движи и да й позволи да пътува в чужбина, ако иска“.

- реклама -