Кабул, дрон, САЩ, Афганистан

САЩ признаха, че тяхна атака с дрон в Кабул е била „трагична грешка“

Разследване на американските военни показва, че въздушният удар с безпилотен апарат в Кабул от август, е нанесен срещу погрешна цел. Атаката, при която загинаха 10 души – включително 7 деца, целеше ликвидирането на опасен терорист. Според разследването обаче, жертвите са цивилни, а шофьорът и превозното средство вероятно не са представлявали заплаха, свързана с Ислямска държава.

„Ударът беше трагична грешка“, каза на пресконференция в Пентагона началникът на Централното командване на САЩ генерал Франк Маккензи.

Маккензи каза, че колата е била ударена заради „искреното убеждение“, че е представлявала непосредствена заплаха.

„Сега съм убеден, че 10-те цивилни, включително седем деца, са станали жертва на трагична грешка“, каза Маккензи и добави: „Нещо повече, сега смятаме, че е малко вероятно автомобилът и убитите да са били свързани с „Ислямска държава“, или да са представлявали непосредствена заплаха за американските сили“.

„Това беше грешка и поднасям искрените си извинения“, каза на пресконференцията американският генерал. Той допълни, че нищо от това, което е направила американската армия, не е било базирано на информация от талибаните.

Американският министър на отбраната Лойд Остин също поднесе днес извиненията си за извършения погрешка удар в Кабул, при който загинаха невинни цивилни.

- реклама -