САЩ приземява Boeing 737 Max 8 заради катастрофата на подобен самолет в Етиопия

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Федералната авиационна администрация на САЩ ще заземи самолета Boeing 737 Max 8 след катастрофата в неделя в Етиопия.

Всички 157 души на борда на полета на Ethiopian Airlines загинаха, след като той катастрофира няколко минути след излитането.

По-рано днес и Канада спря полетите със 737 МАХ

Транспортният министър каза, че е получил нови доказателства за прилика между двата тежки инцидента.

Това беше второто фатално бедствие за Макс 8 за шест месеца, след като един инцидент се разби над Индонезия през октомври, убивайки 189 души.

По рано днес излязоха доклади, в които се казва, че американски пилоти са съобщили за проблеми с модела още в края на миналата година.

Поне четирима пилоти са подали доклади след катастрофата през октомври на самолет на индонезийската авиолиния Лион Еър. Пилотите са се оплаквали от това, че самолетът изведнъж започва да се снижава малко след излитане.

Изглежда инцидентите включват стабилизационната система, която е създадена, за да предотврати самолета от въздушно пропадане, системата „MCAS”, която е била внедрена в самолета на Лион Еър доведе до смъртта на 189 човека, малко след излитане.

- реклама -