Huawei Майк Помпео САЩ Европа

САЩ притеснени от влиянието на Huawei в Централна и Източна Европа

Съединените щати ще бъдат принудени да намалят обхвата на някои операции в Европа и другаде, ако държавите от тези райони продължат да си сътрудничат с китайската компания Huawei.

Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео по време на посещение в Унгария.

Той започна обиколка в страните от Централна и Източна Европа. Преди пътуването си до Будапеща, Братислава, Варшава, Брюксел и Рейкявик, в отговор на въпрос за целите на совалката, беше посочено, че Източна Европа е потенциален източник на проблеми за САЩ.

„Краткият отговор е, че сме по-загрижени за присъствието на Китай и Huawei в Централна и Източна Европа, отколкото в Западна Европа“, заяви високопоставен служител от Държавния департамент, като добави, че “това е проблематично в целия свят, но в Централна и Източна Европа има голям брой предимно малки и средно големи държави, в много от които се наблюдава по-висока склонност към корупция.

Huawei присъства сериозно в Унгария, а Помпео каза, че ще обясни на премиера Виктор Орбан и другите официални лица, че сътрудничеството с тази компания представлява риск за информационната сигурност и неприкосновеността на личния живот и че може да повлияе на сътрудничеството със САЩ.

Вашингтон е много разтревожен от разгръщането на Huawei в Европа, особено в страните-членки на НАТО, сред които е и Унгария, напомнят световните агенции.

„Те са суверенна държава. Вземат собствени решения за такива неща. Това, което е наложително, е с тях да споделяме това, което знаем, за риска, който представлява присъствието на Huawei в техните мрежи и реалните рискове за хората.

След загубата на неприкосновеността на личния живот на техния народ, реалния риск е Китай да го използва по начин, който не е в интерес на Унгария. Ние имаме задължение да споделим с тях и ще го направим. Но ние виждаме това по целия свят. Това също създава проблеми за присъствието на САЩ, т.е. ако това оборудване е налице там, където има важни американски системи, това затруднява намирането на партньори“, каза Помпео.

Той повтори тезата си и в Словакия и Полша.

Съединените щати многократно обвиняват Китай, че използва технология за кражба на тайни, докато официален Пекин отрича това и заявява, че САЩ искат да „задушат“ конкурентите си.

Американски чиновници предупреждават из цяла Европа за рисковете за сигурността, които възникват при допускане на китайския телекомуникационен гигант при  изграждането на 5G мобилни мрежи.

Вашингтон счита, че въпросът е спешен, тъй като страните от Европейския съюз се готвят да създадат мрежи от пето поколение, които ще доведат до почти мигновена свързаност, голям капацитет за данни и футуристични технологии.

„Ние призоваваме хората да не бързат напред и да подписват договори с ненадеждни доставчици от страни като Китай“, заяви пред дни представител на Държавния департамент на САЩ в Брюксел.

„Съвместната работа с ненадежден доставчик като Huawei или ZTE ще има всякакви възможни последици за вашата национална сигурност“, предупреди той.

„Това може също да подкопае защитата на интелектуалната собственост, неприкосновеността на личния живот и правата на човека“, добави той.

Приоритетът на Вашингтон е да предупреждава Европа, където силните съюзи правят „компонента на националната сигурност още по-привлекателен от гледна точка на САЩ“.

През декември вицепрезидентът на Европейската комисия Андрус Ансип повтори предупрежденията на САЩ за заплахата от Huawei и ZTE, които по силата на китайския закон за киберсигурността от 2017 г. трябва да си сътрудничат с разузнавателните служби на Пекин.

Huawei упорито отрича, че оборудването му може да се използва за шпионаж.

Експертите твърдят, че Huawei е между шест месеца и една година преди шведския „Ериксон“ по отношение на качеството на своето 5G оборудване. Финландската “Нокиа“ е още по-назад.

Няколко оператора вече са започнали тестове във френските градове с оборудването на Huawei , като например френската фирма Bouygues Telecom и SFR.

Deutsche Telekom, във вътрешен документ, получен от Bloomberg, предупреди, че Европа може да изостане от Китай и Съединените щати с цели две години, ако се откаже от използването на оборудването за 5G на Huawei.

Американският дипломат обяви, че Вашингтон е по-скоро мотивиран от сигурност, отколкото от търговски интереси, добавяйки, че “Ериксон“, „Нокиа“ и и корейският “Самсуннг“ ще се възползват от забраната на Huawei – а не американските фирми.

Говорител на Еврокомисията заяви пред АФП при условие на анонимност, че не са планирани други регулации на ЕС за справяне с рисковете от Huawei.

„Имаме правила на ЕС за възлагане на обществени поръчки и имаме предложение за скрининг на инвестиции, за да защитим европейските интереси“, каза говорителят.

Според правилата за възлагане на обществени поръчки възлагащите органи могат да отхвърлят „неоправдано ниски“ оферти.

Съгласно споразуменията на ЕС с трети страни страните могат да приемат всякакви мерки за защита на техните „основни“ интереси в областта на сигурността.

Държавите-членки могат да блокират сделки с оператори от трети държави за военно електронно оборудване и свързани със сигурността покупки, включващи или съдържащи класифицирана информация.

Съгласно правилата за скрининг, които предстои да влязат в сила, комисията и държавите-членки си сътрудничат при оценката на кибернетичната сигурност и други рискове, свързани с чуждестранните инвестиции.

По време на посещението си в Токио германският канцлер Ангела Меркел заяви, че в Германия се провежда „голям дебат“ за използването на оборудването на Huawei.

Досега Германия е предприела предпазлив подход, тъй като контролния орган в сферата на ИТ не е виждал доказателства, че Huawei може да използва оборудването си, за да шпионира за Пекин.

В България и трите мобилни оператора продават продуктите на Huawei.

- реклама -