Сирия
Джон Кери и Сергей Лавров

САЩ прекрати преговорите с Русия за край на войната в Сирия

САЩ обявиха, че прекратяват преговорите с Русия за възстановяване на примирие в Сирия.

„Това не е решение, което взехме лесно. Русия и сирийският режим избраха военния път, който е несъвместим с прекратяването на бойните действия“, заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

С днешното решение на практика отпада и договорката за създаване на съвместно военно формирование, което да се бие срещу джихадистите.

Обвиниха Русия и Сирия, че са засилили атаките срещу цивилни

На обяд днес външният министър на Русия заяви, че договореностите между Русия САЩ по Сирия са преустановени „заради неяснотите на вашингтонските позиции“.

„Заявленията и действията на американските партньори по Сирия се характеризират с известна противоречивост. Иска ни се всички двусмислености да се премахнат“, заяви Сергей Лавров.

конвой

САЩ и Русия подписаха споразумение за спиране на огъня в Сирия на 10 септември. То обаче бе нарушавано многократно, след като двете страни си отправиха взаимни обвинения, че не спазват поетите ангажименти от страна на властта в Дамаск и опозицията.

Малко по-късно бе обстрелван хуманитарен конвой на ООН, за което САЩ отново хвърли вината върху Москва. Според Вашингтон след изтичането на едноседмичното споразумение, атаките над сирийкия град Алепо са станали най-жестоки от началото на конфликта в страната.

- реклама -