Ким Чен Ун

САЩ пред ООН: Ким Чен Ун си проси война!

Тази вечер постоянния представител на САЩ в Организацията на обединените нации Ники Хейли заяви, че севернокорейския лидер Ким Чен Ун „сам си проси войната“. ООН се събра на извънредно заседание, свикано заради поредния ядрен опит на Пхенян.

Времето на половинчатите мерки от ООН трябва да свърши. Стига толкова! САЩ не желаят война, но ще се защитят, когато Северна Корея създава заплаха с ракети, насочени към американски територии“, посочи дипломатката.

Хейли критикува ООН, че въпреки санкциите, прилагани от 2006-та насам, организацията не е успяла да спре заплахите на севернокорейския режим.

„Войната никога не е нещо, което САЩ желаят, не я искаме и сега, но търпението на страната ни не е безгранично, ще защитим съюзниците си и територията си. Въпреки усилията ни севернокорейската ядрена програма е по-напреднала и по-опасна от всякога“ заяви американската представителка.

За ООН обаче войната не е опция

По-рано повечето държави – членки дадоха ясен сигнал, че подобна крайна мярка не стои на дневен ред.

Пекин няма да допусне военно решение на проблема със Северна Корея

Това заяви на свой ред постоянният китайски представител в ООН Лю Цзе. „Китай винаги се е обявявал за мирно решение на севернокорейския проблем. Пекин няма никога да допусне военни действия на Корейския полуостров“, отбеляза дипломатът.

На свой ред и Русия призова към въздържане от ескалация на напрежението с КНДР. Заплахата от прерастване на конфронтацията на Корейския полуостров в гореща фаза е „голяма както никога досега“, заяви постоянният руски представител в ООН Василий Небензя. По думите му „провокационната ракетно-ядрена активност на КНДР“ в последно време „придоби опасна динамика“ и мирът в региона „е подложен на сериозно изпитание. „Заплахата от прерастване на противопоставянето в гореща фаза е голяма както никога досега“, подчерта дипломатът.

Той предупреди срещу военни решения на проблемите на Корейския полуостров и призова всички страни „да запазят хладнокръвие“ и „да се въздържат от каквито и да е действия, водещи към ескалация на напрежението“.

От своя страна Франция смята, че новите санкции срещу Северна Корея трябва да засегнат всички сектори на нейната икономика, заяви нейният постоянен представител в ООН Франсуа Делатр пред журналисти, преди да започне извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН.

„Първо, ние призоваваме за по-бързо приемане на нови санкции от Съвета за сигурност. Второ, ние се обявяваме за строго спазване на съществуващите санкции от всички играчи. Трето, призоваваме също Евросъюзът да въведе нови санкции“, уточни Делатр.

ЕС също се обявява за засилване на натиска и на икономическите санкции срещу Пхенян

Северна Корея, ракета, Япония

Това заяви ръководителката на ЕС дипломацията Федерика Могерини пред „Стратегическия форум „Блед 2017“ в Словения. „ЕС е готов да подкрепи силни санкции на ООН срещу КНДР. Да си мирен, не означава да бъдеш слаб. Решението за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров може да бъде намерено чрез оказване на натиск върху КНДР успоредно с икономически санкции“, отбеляза италианската лидерка в ЕС.

На 3 септември КНДР обяви за успешно извършено изпитание на водороден заряд, който може да се използва като бойна глава на междуконтинентална балистична ракета. Преди това тя извърши серия от ракетни изпитания. Това предизвика остра реакция на международната общност, Южна Корея и САЩ не изключиха военен отговор.
- реклама -