маски
сн. БГНЕС

САЩ позволяват на ваксинираните да се виждат с ваксинирани без маска и дистанция на закрито

Вашингтон. Напълно ваксинираните американци могат да се събират с други ваксинирани хора на закрито, без да носят маска или социално дистанциране, се казва в дългоочакваните насоки Центровете за контрол и превенция на заболяванията обявиха от понеделник, съобщава Associated Press.

„С все повече и повече хора, ваксинирани всеки ден, започваме да се движим напред“, каза директорът на CDC д-р Рошел Валенски.

По време на брифинг за пресата в понеделник тя нарече насоките „първа стъпка“ към възстановяване на нормалността в начина, по който хората се събират. Тя каза, че повече дейности ще бъдат позволени за ваксинираните лица, след като натовареността на болниците и смъртността намалеят.

CDC продължава да препоръчва напълно ваксинираните хора все още да носят добре прилепнали маски, да избягват големи събирания и да се дистанцират физически от другите на публични места. CDC също посъветва ваксинираните хора да се изследват, ако развият симптоми, които биха могли да бъдат свързани с COVID-19.

Длъжностни лица казват, че човек се счита за напълно ваксиниран две седмици след получаване на последната необходима доза ваксина. Досега около 31 милиона американци – или само около 9% от населението на САЩ – са били напълно ваксинирани с федерално разрешена ваксина срещу COVID-19, посочва още CDC.

източник: Фокус

- реклама -