САЩ повдига 17 нови обвинения срещу създателя „Уикилийкс“ Джулиан Асанж

Министерството на правосъдието на САЩ обяви 17 нови обвинения срещу основателя на скандалния сайт „Уикилийкс“ Джулиан Асанж, включително по законите за борба с шпионажа.

САЩ обвиняват австралиеца в застрашаване на секретни източници, когато през 2010 г. публикува около 750 000 строго секретни военни и дипломатически документи. Към момента американското правосъдно министерство беше повдигнало срещу Асанж само обвинение в конспирация за извършване на компютърни престъпления.

Допълнителните обвинения означават, че основателя на „Уикилийкс“ може да получи значително по-продължителна присъда от предвидените 5 години затвор.

Министерството на правосъдието на САЩ обвинява Асанж в подпомагане и конспирация с бившия аналитик от американското разузнаване Челси Манинг, която открадна секретните американски документи и изложи на риск поверителни източници от Близкия изток и Китай, чийто имена бяха публично огласени в сайта.

Джулиан Асандж

В момента основателя на „Уикилийкс“ излежава присъда от 50 седмици затвор във Великобритания.

Наказанието му е за нарушаване на условията по гаранцията си, след като се укри в еквадорското посолство в Лондон през 2012 година. Асанж очаква екстрадицията си в САЩ, като междувременно в Швеция беше подновено разследването за изнасилване – обвинения, които бяха повдигнати от две жени.

- реклама -